Tauno Karilas: Nokinen jälki (1939)

Ensimmäinen varsinainen kotimainen dekkarini on Tauno Karilaan vuonna 1939 julkaistu Nokinen jälki. Paula Arvaan mukaan kirja on yksi Pohjoismaisen salapoliisiromaanikilpailun Suomen-osioon lähetetyistä töistä. Tätä asiaa itse kirjassa ei tuoda esiin, vaikka sen kustantaja on - toisin kuin Arvas kirjoittaa - sama Otava, joka julkaisi myös voittajatyöt.

Nokinen jälki sijoittuu vakinaiseen asumiseen tarkoitettuun täysihoitolaan (ei siis mihinkään lomakotiin), joka on jonkinlaisena ylläpidettynä kimppakämppänä nykylukijalle eksoottinenkin tapahtumapaikka. Kirja lähtee liikkeelle siitä, että sen päähenkilö, kirjanpitäjä Perkiö, tulee vastoin tahtoaan joutuneeksi täysihoitolan asukkaaksi. Se kertookin jo kaiken hänen luonteestaan. Perkiö on päähenkilönä virkistävä, sillä maan hiljaisena hän on pikemminkin antisankari- kuin sankarityyppiä.

Täysihoitolan muut asukkaat ovat tietenkin kokoelma toinen toistaan erikoisempia tyyppejä, joten murhan sattuessa epäillyistä ei ole pulaa. Kun yksi Perkiön naapureista sitten kuolee, tulee mies tempautuneeksi murhatutkintaan. Itse murha on klassinen suljetun huoneen arvoitus.

Jos ei liiaksi häiriinny siitä, että todistajan (siis Perkiön) osallistuminen murhatutkintaan poliisien rinnalla jää turhan heppoisesti perustelluksi, on kirja varsin viihdyttävää luettavaa. Kerronnassa on alusta saakka hienovaraisen humoristinen pohjavire, joka tuo mieleeni Waltarin Komisario Palmut. Kirja on mukaansatempaava ja se etenee ripeästi. Siinä on myös ripaus romantiikkaa. Päätösjaksossa kirjan vaiheikkaat tapahtumat kootaan varsin tyydyttävästi loogiseksi tapahtumaketjuksi, vaikka jokin yksittäinen juonen rönsy jääkin selittämättä. Kirjan nimi aukesi itselleni vasta näillä viimeisillä sivuilla, vaikka tarkkaavaisempi lukija olisi voinut ymmärtää sen jo aiemminkin.

Timo Kukkola arvioi kirjassaan Hornanlinnan perilliset: 70 vuotta suomalaista salapoliisikirjallisuutta Nokisen jäljen vuoden 1939 toiseksi parhaaksi heti Waltarin ensimmäisen Palmu-dekkarin, Kuka murhasi Rouva Skrofin?, jälkeen. Suomalaisen Suomen aikalaisarvostelussa teosta puolestaan luonnehdittiin jopa "eräissä suhteissa" Waltarin kirjaa paremmaksi. Itse olisin valmis pitämään niitä hyvinkin tasaveroisina. Nokinen jälki on viihdyttävää luettavaa, ja siihen kannattaa ehdottomasti dekkarinystävän iskeä kyntensä.

Satu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olavi Linnus: Vahtonen ajaa takaa kuolemaa (1940)

Kirsti Porras: Kuolema käy ateljeessa (1944)

Vilho Helanen: Filmitalon murhenäytelmä (1948)